فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال نهم شماره 2 (خرداد و تیر 1394)

مجله پیاورد سلامت
سال نهم شماره 2 (خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریدون آزاده*، علیرضا همتی، سید جواد قاضی میر سعید، تانیا آزادی صفحات 106-117
    زمینه و هدف
    سامانه های تحت وب عرضه و داوری مقالات، مجاری رسمی ارتباط داوران، نویسندگان و اعضای هیئت تحریریه نشریات با یکدیگر هستند. پدیدآورندگان با ارسال دست نوشته های خود، آغاز کننده ی فرایند داوری در این سامانه ها هستند. هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین قابلیت های سامانه های تحت وب عرضه و داوری مقالات از نظر نقش نویسنده در مجلات وزارت بهداشت است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پیمایشی - توصیفی است و در آن 199 مجله مصوب وزارت بهداشت به منظور بررسی ویژگی های سامانه های تحت وب عرضه و داوری مقالات بررسی شده اند. تعداد سامانه های مورد استفاده در این نشریات در زمان انجام این پژوهش 18 مورد بود. به منظور بررسی قابلیت های سامانه ها در نقش نویسنده، از سیاهه وارسی محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 18SPSS و نرم افزار 2007Microsoft Excel تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    سامانه های مطالعه شده دارای اکثریت(84%) قابلیت های مورد نیاز در نقش نویسنده بودند. سامانه کوثر در میان سامانه های بررسی شده، دارای بیشترین قابلیت ها بود.
    نتیجه گیری
    برخی قابلیت های نقش نویسنده در سامانه های مطالعه شده وجود دارد. به منظور رفع حداکثری نیازهای موجود در نقش نویسنده، توجه به مجموعه معیارهای استاندارد پژوهش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سامانه تحت وب، عرضه و داوری مقالات، ارزشیابی، نشریات پزشکی، ایران
  • جواد احمدی، جمشید بهمئی*، محمد رنجبر، حامد رحیمی، حمزه شهبازی صفحات 118-130
    زمینه و هدف
    سازمان ها به منظور دستیابی به اهداف خود نیازمند عوامل متعددی می باشند که یکی از مهمترین عوامل، وجود جو مطلوب سازمانی و مشارکت است. هدف اصلی این پژوهش، تعیین ارتباط جو سازمانی با مشارکت اعضای هیات علمی در تصمیم گیری های دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که بصورت مقطعی که در سال 91-1390 انجام شد. جامعه پژوهش کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بتعداد 292 نفر بودند. 72 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بعنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از دو پرسش نامه ی توصیف جو سازمانی و مشارکت استفاده شد. پایایی هر دو پرسش نامه براساس ضریب آلفای کرونباخ بترتیب برابر %86 و %85 محاسبه گردید. روایی نیز توسط گروه نخبگان و متخصصان سنجیده شد. داده ها با نرم افزار 18 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. آزمون همبستگی پیرسون جهت ارائه آمارهای تحلیلی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین میزان مشارکت کلی اعضای هیات علمی 3/43 بدست آمد. وضعیت جو کلی سازمان با میانگین امتیاز 82/06 حاصل گردید. بین جوسازمانی و مشارکت همبستگی مستقیمی با ضریب پیرسون 0/418، استنتاج شد.
    نتیجه گیری
    علیرغم ضعیف بودن نظام مشاوره ای و فرهنگ کار گروهی و وجود تفاوت های سلیقه ای بین اعضای هیئت عملی دانشگاه، این افراد خواهان همکاری نزدیک در حل مشکلات دانشگاه هستند. لذا تقویت فرهنگ مشاوره ای، تشویق های مالی، معنوی و استقلال عمل بیشتر برای اعضا پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، مشارکت در تصمیم گیری، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی یزد، ایران
  • مهدی باسخا، کاظم یاوری*، حسین صادقی، علیرضا ناصری صفحات 131-146
    زمینه و هدف
    سالمندی که مشکل بسیاری از کشورهای توسعه یافته به شمار می رود، رفته رفته به دغدغه ی کشورهای در حال توسعه نیز تبدیل شده است. با توجه به اینکه گزارش جمعیتی سازمان ملل، ایران را از نظر سرعت پیری جمعیت، سومین کشور جهان اعلام نموده است، لذا مطالعه ی حاظر تاثیر این پدیده را بر رشد اقتصاد غیر نفتی ایران تعیین کرده است.
    روش بررسی
    ابتدا با معرفی مدل خاصی از رشد اقتصادی، متغیرهای جمعیتی در این مدل وارد شد و سپس با استفاده از داده های مربوط به سال های 90-1346 ایران به تخمین مدل خود رگرسیون با وقفه های توزیعی اقدام گردید. مدل های کوتاه مدت، بلند مدت و مدل تصحیح خطای مطالعه با استفاده از نرم افزار Microfit 4.0 تخمین زده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد متغیرهای سرمایه ی فیزیکی، سرمایه ی آموزش و تجارت بر رشد درآمد سرانه در ایران آثار مثبت و معناداری داشته اند. شاخص سالمندی نیز در معادلات کوتاه مدت و بلند مدت، اثر کاهنده و معناداری را بر این متغیر نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ساختار جوان جمعیت ایران، آثار اقتصادی پیری تاکنون حساسیتی را به دنبال نداشته است، اما پیش بینی ها از تشدید روند سالمندی جمعیت ایران در دهه های آتی و ظهور آثار سوء این پدیده در آینده ی نزدیک حکایت دارد. لذا با توجه به اثرات بلند مدت پیری بر رشد اقتصادی، سیاست های اصلاح نظام اشتغال و بازنشستگی، تثبیت نرخ رشد جمعیت در نرخ بهینه و مهمتر از آنها توجه به انباشت سرمایه، بسیار حیاتی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، رشد اقتصاد غیر نفتی، ایران
  • سعید آصف زاده، ساناز تقی زاده*، علی حیرانی، رفعت محبی فر، جلال عربلو صفحات 147-161
    زمینه و هدف
    به منظور بهبود استقرار حاکمیت بالینی در بیمارستان های کشور، آگاهی از ابعاد مختلف مربوط به اجرا و ارزیابی آن حائز اهمیت است. مطالعه ی حاضر با هدف درک و تعیین موانع و چالش های استقرار و ارزیابی حاکمیت بالینی در بیمارستان های آموزشی قزوین از دیدگاه گروهی از ذینفعان، انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش کیفی حاضر با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 17 نفر از مدیران ارشد و میانی بیمارستانی، کارشناسان حاکمیت بالینی در شش بیمارستان آموزشی و کارشناسان حاکمیت بالینی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل چارچوبی استفاده شد.
    یافته ها
    موانع و چالش های استقرار و ارزیابی حاکمیت بالینی در بیمارستان های آموزشی قزوین، در سه موضوع اصلی: پیشرفت محورهای هفت گانه حاکمیت بالینی و علل عدم پیشرفت، چالش های استقرار حاکمیت بالینی، و چالش های نظام ارزیابی حاکمیت بالینی تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر، پرداختن به سه مقوله «ارتقای سطح آگاهی کارکنان بالینی درباره ی حاکمیت بالینی»، «تغییر فرهنگ سازمانی به گونه ای که آن را هر چه بیشتر پذیرای حاکمیت بالینی نماید»، و «ایجاد سطوح مشارکت بیشتر بین پزشکان و مدیران، بیماران و متخصصان و گروه های حرفه ای» را به عنوان نیازهای استقرار حاکمیت بالینی نشان می دهد. بدیهی است نقش و حمایت مدیران ارشد در پرداختن به موضوعات فوق و فراهم آوردن منابع و سایر زیرساخت ها بسیار حیاتی است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بیمارستان آموزشی، حاکمیت بالینی، قزوین، ایران
  • محمدرضا علی بیک، زینب باقری*، نیلوفر محقق، حمید حقانی صفحات 162-179
    زمینه و هدف
    بخش مواد و روش ها، ستون اصلی هر مقاله ی تحقیقاتی و معرف وجه علمی آن می باشد. این بخش با تعیین نحوه ی ساختاربندی اجزای مطالعه امکان انجام دوباره و ارزیابی تحقیق را امکان پذیر می سازد. هدف اصلی این پژوهش، تعیین روش شناسی بکار گرفته شده در مقالات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاب مد 2012 است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی و مقطعی بود. جامعه پژوهش شامل چکیده مقالات دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که از ابتدا تا پایان سال 2012 در پاب مد نمایه شده بودند. با استفاده از نمونه گیری طبقه ای 400 مقاله بعنوان نمونه انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با مطالعه ی این مقالات در فرم جمع آوری داده ها ثبت گردید.
    یافته ها
    بیشترین مقالات از نوع مطالعات مقطعی(41/3%) و کمترین مقالات از نوع مطالعات مرور نظام مند(0/5%) بود. همچنین بیشترین مقالات نمایه شده در حیطه ی موضوعی سیستم عضلانی استخوانی(8/5%) قرار داشت. در زمینه ی هدف مطالعات، بیشترین و کمترین مقالات نمایه شده بترتیب با هدف درمان(52/8%) و سبب شناسی(2/5%) صورت گرفته بود. همچنین دانشکده پزشکی با 59، بیمارستان رسول اکرم(ص) با 14و مراکز تحقیقات غدد با 24 بیشترین مقالات را درمیان دانشکده ها، بیمارستان ها و مراکز تحقیقاتی دارا بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعات اولیه مشاهده ای در راس طراحی مطالعات قرار دارد و مطالعات مداخله ای علیرغم تناسب با حیطه ی علوم پزشکی، از محبوبیت کمتری در بین پژوهشگران این رشته ها برخوردار است. همچنین درصد ناچیزی از کل مطالعات از نوع مطالعات ثانویه است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، مقالات نمایه شده، پاب مد، چکیده، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • عزیز رضاپور، فربد عبادی فرد آذر، نگار یوسف زاده، فاطمه حسن پور، حسین باقری فرادنبه، سعیده انصاری نصرتی، زهرا آسمانه، محمدحسین غفوری* صفحات 180-191
    زمینه و هدف
    دریافت و مصرف خدمات مراقبت سلامت را «بهره مندی» می نامند. عوامل اجتماعی- اقتصادی زیادی از جمله: درآمد، فرهنگ و تحصیلات بر بهره مندی از خدمات تاثیرگذار می باشند. هدف از این مقاله معرفی عوامل اجتماعی- اقتصادی تعیین کننده ی وضعیت بهره مندی خانوارها از خدمات سلامت در کلان شهر تهران است.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک پژوهش توصیفی – تحلیلی و به صورت مقطعی است که در سال 1391 انجام شد. نمونه پژوهش شامل 792 خانوار ساکن تهران بودند. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی سازمان جهانی بهداشت در بخش خانوار جمع آوری شد و با استفاده از مدل لاجیستیک و نرم افزار stata12 تحلیل گردید.
    یافته ها
    از متغیرهای مورد مطالعه، وضعیت درآمد خانوار، تحصیلات سرپرست خانوار، وجود فرد با بیماری مزمن، وجود فرد بالای 60 سال و فرد زیر 14 سال در خانوار، روابط قطعی و معناداری با وضعیت خدمات سلامت داشتند. بیمه، اثری مبهم و ضعیف بر بهره مندی از خدمات سلامت داشت. همچنین 23 درصد از خانوارهای مطالعه، تحت پوشش بیمه نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و توجه ویژه ی این سیاست ها به پوشش همگانی بیمه و حفاظت خانوارها و اصلاح نظام های پرداخت، شناسایی خانوارهایی که به دلایل مختلف اجتماعی- اقتصادی مجبورند بیش از سایر خانوارها از خدمات سلامت استفاده کنند، گام مهمی جهت حفاظت از خانوارهای آسیب پذیر و اصلاح نظام بهداشت و درمان کشور به شمار می رود.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، اقتصادی، بهره مندی خانوارها، خدمات سلامت
  • ایروان مسعودی اصل، طه نصیری*، نورالدین دوپیکر، لیدا شمس صفحات 192-202
    زمینه و هدف
    گردشگری سلامت یک راهبرد ملی در راستای افزایش درآمد یک کشور و نیز یکی از ارکان امنیت ملی محسوب می شود. هدف این پژوهش تعیین ارتباط رعایت استانداردهای کمیسیون مشترک بین المللی در حوزه بیمار محوری بر جذب گردشگران سلامت می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی بود که به صورت مقطعی در سال 1391 در بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. تعداد 5 بیمارستان به صورت هدفمند به عنوان محل انجام این مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست استانداردهای اعتبار بخشی کمیسیون مشترک بین المللی بود که دارای 7 حیطه ی بیمارمحور می باشد. روش جمع آوری داده ها مشاهده، مصاحبه و بررسی اسناد بود. جهت تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد و به منظور ارائه آمار توصیفی از میانگین و برای نمایش آمار استنباطی از آزمون پیرسون استفاده لازم به عمل آمد.
    یافته ها
    در بیمارستان های مورد مطالعه، استانداردهای مربوط به حیطه های بیمارمحور به میزان متفاوت رعایت شده و میانگین کلی نمره رعایت استانداردها برابر 3/16 بود. محورهای مراقبت های بیهوشی و جراحی، و هم چنین رعایت استانداردهای مربوط به حقوق بیمار و خانواده به ترتیب بالاترین(3/60) و پایین ترین(2/93) میانگین نمره کسب شده را در بیمارستان های مورد مطالعه بدست آوردند. هم چنین بین رعایت استانداردهای کمیسیون مشترک بین المللی با جذب گردشگر سلامت همبستگی مثبت(0/341=r و 0/05>p) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ایجاد مکانیسمی برای اعتباربخشی مراکز درمانی کشور، همچون استانداردهای اعتبار بخشی کمیسیون مشترک بین المللی موجب افزایش کیفیت خدمات و جذب هر چه بیشتر گردشگران سلامت خواهد شد.
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، استانداردهای اعتبار بخشی کمیسیون مشترک بین المللی، بیمارستان، تهران، ایران
  • مصطفی ربیعیان، علیرضا دررودی*، نادر بهمن، عارفه احمدی، نگین بشری صفحات 203-213
    زمینه و هدف
    کار آفرینی در عصر حاضر از نظر برخی اقتصاددانان و صاحب نظران، موتور حرکت و پیشرفت اقتصادی است. توسعه کارآفرینی، نیازمند داشتن روحیه ی بالای کارآفرینی است و در دانشگاه ها، دانشجویان به عنوان پایه های اصلی کارآفرینی محسوب می گردند. لذا در این پژوهش به ارزیابی و تعیین روحیه ی کارآفرینی دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 92 پرداخته شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی– تحلیلی بود که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران ورودی های مهرماه 1390 و 1391 در مقطع کارشناسی بودند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه، تعداد 216 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ای استاندارد شده شامل دو بخش دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مولفه های کارآفرینی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون تی تک نمونه ای و تی مستقل، انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سنی دانشجویان 09/1±44/20 سال بود. درصد امتیاز کسب شده روحیه کارآفرینی کلیه دانشجویان 90/59 بود که بالاتر از حد میانگین درصد امتیاز کسب شده(50) بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان مورد مطالعه، از روحیه ی کارآفرینی بالاتر از میانگین برخوردارند و این مساله می تواند زمینه ای مساعد برای اجرا و پیشبرد برنامه های مربوط به توسعه و آموزش های کارآفرینی در دانشکده پیراپزشکی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: روحیه، کارآفرینی، دانشجویان، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
|
  • Fereydoon Azadeh, Alireza Hemmati, Seyed Javad Ghazi Mirsaeid, Tania Azadi Pages 106-117
    Background And Aim
    Online submission and peer review systems are formal channels of communication among authors، journal editorial boards، and reviewers. The review process starts after authors submit their manuscripts. The aim of this study is to examine the online article submission and peer review systems in terms of the capability in medical journals of Iranian Ministry of Health، and Medical Education.
    Materials And Methods
    In this descriptive survey study، 199 approved Iranian medical journals were examined so that the characteristics of online submission and peer review systems could be investigated. To study author role features، a checklist was developed by the researcher. The data were analyzed by SPSS 18 and Microsoft Excel 2007.
    Results
    The online submission and peer review systems considered in this study had most (84%) of the features of the author role. Among the systems reviewed، Kowsar system had the highest number of features.
    Conclusion
    The results show that the studied systems consider some، but not all، of the required features. To meet the maximum required features of the author role، it seems necessary to take all standard research criteria into account.
    Keywords: Manuscript Peer Review Systems, Online Submission Systems, System Evaluation, Medical Journals, Iran
  • Javad Ahmadi, Jamshid Bahmei *, Mohammad Ranjbar, Hamed Rahimi, Hamze Shahbazi Pages 118-130
    Background And Aim
    To perform plans and achieve their goals, organizations are in need of different factors. One of the most important of which is the existence of an ideal organizational climate and participation. The main goal of this study is to determine the relationship between organizational climate and faculty member's participation in decision makings at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences (SSUMS) in Yazd.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional, descriptive and analytical study induced in 2011-2012. The research population comprised all 292 SSUMS faculty members. 72 members were selected through random-category sampling method. For data collection, two questionnaires included organizational climate and participation were used. The reliability of two questionnaires were 0.86 and 0.85, respectively, using Cronbach's alpha coefficient. The validity of both questionnaires were confirmed by expert panel. The data were analyzed using SPSS software version 18. For descriptive results, and used Pearson test for Analytical results.
    Results
    The average of total participation rate for faculty members was computed to be 3.43. The total figure for organizational climate with a mean of 82.6 was obtained from the total average of micro-scale scores. A Pearson correlation coefficient of 0.418 showed that there was a direct relationship between organizational climate and faculty member's participation.
    Conclusion
    In spite of weakness of counselling system and team work system, and approach diversity between the faculty members, they are enthusiastic to cooperate to solve the university problems. Therefore we suggest more financial and spiritual mechanisms for autonomy of the faculty members.
    Keywords: Organizational Climate, Participation in Decision Making, Faculty Members, SSUMS, Iran
  • Mehdi Basakha, Kazem Yavari *, Hosein Sadeghi, Alireza Naseri Pages 131-146
    Background And Aim
    The recently emerged symptoms of population aging have raised serious concerns in some developed countries. A recent report by the United Nations (UN) indicates that aging is more rapidly growing and is even more serious in developing countries than it is in certain other countries. Therefore, this study is aimed to determine the impression of aging on non-oil economic growth.
    Materials And Methods
    A simple economic growth model was built which would take demographic variables into account. Then, using the country's data for the years 1967-2011, the researchers tried to estimate autoregressive distributed lags (ADL). The short- and long-term models, and error correction model were estimated using Microfit 4.0 software.
    Results
    The findings show that physical capital, human capital and trade openness have a significant positive effect on per capita income, both in the long and in the short run. Similarly, the regression analysis indicates that “Ageing Index” may have a significant effect on economic growth in Iran’s non-oil sector.
    Conclusion
    Due to the young makeup of Iran's population, the signs of aging economy have not raised sensitiveness; but predictions indicate that the aging process in Iran will be intensified in the coming decades and its negative effects will emerge in near future. Therefore, due to the long-term effects of aging on economic growth, working structure and retiredness reform policies, it is vital to stabilize population growth at an optimal rate, and more importantly, pay attention to capital storage.
    Keywords: Aging, Economic Growth, Iran
  • Saeed Asefzadeh, Sanaz Taghizadeh*, Ali Heyrani, Rafat Mohebbifar, Jalal Arabloo Pages 147-161
    Background And Aim
    To improve the implementation of clinical governance (CG) in Iran's hospitals, awareness of various aspects of its implementation and assessment is important. The aim of this study was to find out the obstacles and challenges of clinical governance implementation and assessment in Qazvin teaching hospitals.
    Materials And Methods
    Semi-structured interviews with 17 senior managers, clinical staff and clinical governance experts were conducted in six hospitals of Qazvin University of Medical Sciences (QUMS). To analyze the collected data, framework analysis was used.
    Results
    The challenges and obstacles of CG implementation in Qazvin teaching hospitals were explained using three themes of (1) challenges of CG implementation, (2) improvement in seven dimensions of CG, and (3) challenges of CG implementation assessment.
    Conclusion
    The results of this study show that CG implementation needs to address three issues: improving clinical staff awareness about CG, changing organizational culture so as to make it more receptive to CG, and creating higher levels of cooperation among physicians, managers, patients, specialists, and professionals. The supportive role of top management in addressing the three issues and in providing resources and other infrastructures is obviously essential.
    Keywords: Assessment, Teaching Hospital, Clinical Governance, Qazvin, Iran
  • Mohammad Reza Alibeik, Zeinab Bagheri *, Niloofar Mohaghegh, Hamid Haghani Pages 162-179
    Background And Aim
    Materials and methods, as one of the most important parts of a paper, introduces its scientific value. This study aims to investigate the methodological quality of publications of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) indexed in PubMed.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, 400 articles affiliated to Tehran University of Medical Sciences and indexed in PubMed until the end of 2012 were investigated. The type, purpose and subject matter of all these articles were recorded in a checklist.
    Results
    The most frequently published reports were cross-sectional studies (41.3%), followed by case-control studies (14.5%), case reports (14.3%), clinical trials (13%), narrative reviews (4.8%), animal studies (3.3%), quantitative studies (2.8%), quasi-experimental studies (2%), cohort studies (1.8%), case series (1%), meta-analysis (1%), and systematic reviews (0.5%). When the articles were classified according to National Library of Medicine (NLM) classification, most papers were about musculoskeletal system (8.5%). Over half of the articles were therapeutic (52.8%), followed by diagnostic (24.8%), prevention (12.3%), prognostic (7.8%), and etiologic (2.5%). School of Medicine, Hazrate Rasoule Akram hospital, and Endocrinology & Metabolism Research Institutes had the highest number of articles among TUMS faculties, hospitals, and research centers.
    Conclusion
    Primary studies were the most common types observed in the articles affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Systematic reviews and meta-analyses form only a small proportion of articles in the current research. It seems that there should be a revision in the researcher's priorities to publish papers with prevention purposes.
    Keywords: Methodology, Index Articles, Pubmed, Abstract, Tehran University of Medical Sciences
  • Aziz Rezapour, Farbod Ebadifard Azar, Negar Yusef Zadeh, Fatemeh Hasanpour, Hossein Bagheri Faradonbeh, Saeideh Ansari Nosrati, Zahra Asemaneh, Mohammad Hossein Ghafoori* Pages 180-191
    Background And Aim
    Receiving and using health care services is called health services uitilization. There are many socio-economic factors including income, culture, age and education affecting the utilization of the services. This survey aimed to study socio-economic determinants of health utilization in Tehran.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional, population based health survey done in year 2013. The sample was 792 households living in Tehran. Data was collected by WHO (households) questionnaire, and analyzed using logistic model and stata12.
    Results
    Among the study variables, household's income, presence of a person with chronic disease, education of the head of the household, and presence of person older than 60 and younger than 14 in households, had a significant statistical relationship with utilization. Insurance coverage had a vague and weak effect on the utilization of health services. Moreover about 23 percent of the households were not under insurance coverage.
    Conclusion
    According to the announced policies by the supreme leader of the Islamic Republic of Iran to the Ministry of Health and Medical Education and by cconsidering the main focus of these policies on the universal insurance coverage, households financial security and reform of the payment system; identifying households that utilize more health care services than any others because of any socio-economic reasons; is a considerable step for providing financial security for vulnerable households and reforming health care system at the national level.
    Keywords: Socio, Economic Factors, Household Utilization, Health Services
  • Irvan Masoudi Asl, Taha Nasiri, Nooredin Dopeykar, Lida Shams Pages 192-202
    Background And Aim
    Health tourism is considered a national strategy to increase the income of the country and also is considered one of the pillars of national security. This aim of this study was to determine the impact of observing the standards of Joint Commission International (JCI) related to Patient-oriented on attracting health tourists.
    Materials And Methods
    This research is an applied descriptive- analytical study that is conducted cross-sectional in selected hospitals in Tehran during year 2012. Five hospitals with using purposive sampling were selected as the sample size in this study. The instrument of data gathering is Commission standard checklist JCI which has seven patient-oriented areas. Reliability and validity of this checklist have demonstrated in previous studies. Data was collected by observation, interview and document review. After collecting the data, data analysis using descriptive and inferential statistics such as mean and Pearson correlation coefficient were used in the statistical software SPSS 16.
    Results
    The rate of observance of the Patient-oriented standards in hospitals was different in this study. The overall average of standard observance was 3.16. Anesthesia and surgical care areas and also standards of Patient and family rights have highest (3/60) and lowest (2/93) mean scores respectively. Results of this study showed a positive correlation (r=0/341) between the observance of JCI standards with attraction of health tourist.
    Conclusion
    Establishments of mechanisms for accreditation of care centers such as JCI standards enhance the quality of health services and will attract more Health tourists.
    Keywords: Health Tourism, Quality of Service, International Joint Commission Standards, Hospital
  • Mostafa Rabieyan, Alireza Darrudi *, Nader Bahman, Arefeh Ahmadi, Negin Bashari Pages 203-213
    Background And Aim
    Some economists and authorities in the field of management believe that entrepreneurship is a motive and advancement engine. The development of entrepreneurship requires high level of entrepreneurial spirit and university students are considered to be the cornerstones of such entrepreneurship. Therefore, the study investigated School of Allied Medical Sciences of Tehran University of Medical Sciences student’s spirit of entrepreneurship in year 2013.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. The participants were the undergraduate students of school of Allied Medical Sciences of Tehran University of Medical Sciences who entered university in October month of year 2011. Based on stratified random sampling which was proportional to the size of the society, 216 subjects were enrolled. In this study the standardized questionnaire consisted of two parts: demographic characteristics and the information related to the components of entrepreneurship. Data was analyzed using descriptive and inferential statistics (one sample t-test, independent t).
    Results
    The mean and standard deviation of the age of the students were 20/44 ±1/90 year, respectively. The Percentage of entrepreneurship spirit of all students was 59/90, which was higher than the gained mean percentage (50).
    Conclusion
    The findings of the study showed that was the studied subjects had high power of spirit of entrepreneurship which higher than the mean percentage. This finding can help the policy-makers to provide a way for the students to plan and implement the programs related to development and education of entrepreneurship.
    Keywords: Spirit, Entrepreneurship, Students, School of Allied Medicine, Tehran University of Medical Sciences